Resan till Makarska

Efter några dagar i Slavonski Brod var det alltså dags att ta sig till kusten och Adriatiska havet till staden Makarska. Så vi packade våra väskor igen och lastade in allt i bilen. Vi åkte genom Bosnien för att vi skulle få se så mycket som möjligt och även för att det var det var den närmsta vägen. Ganska kul faktiskt att först vara i Kroatien och sen i Bosinen och sen komma till Kroatien igen. Kändes nästan som en "tura", Helsingborg-Helsingör, fast ändå inte, haha.

Vi stannade på en del ställen i Bosnien, bland annat i en stad som heter Jablanica. Där fick vi se en bro som hade blivit sprängd under 2:a världskriget, beordrat av Tito. Det finns en lång historia bakom det hela som jag inte är så värst bra på att berätta. De har till och med gjort en film om detta som heter "The battle of Neretva". Om ni är jätte intresserade av
historia så kan ni gå in och läsa mer här: http://en.wikipedia.org/wiki/Fall_Wei%C3%9F_%281943%29
Här är en bild från Jablanica på den sprängda bron:


Efter detta åkte vi vidare till en stad som heter Međugorje. Međugorje var en helt vanlig, ganska folktom stad tills en dag år 1981 då det sägs att jungfru Maria skall ha uppenbarat sig för sex unga kroater. Sen den dagen vallfärdar ca 1 miljon katoliker till Međugorje varje år. Att jungfru Maria skall ha visat sig där eller inte, är väl upp till var och en att tro vad de vill. Vatikanen har i alla fall inte erkänt uppenbarelsen. Det var åtminstone väldigt intressant att få se staden och Sankt Jakobs kyrka där påven har varit.
En bit från kyrkan fanns det en staty av Jesus gjord av brons. Folk flockades runt den och vi hade ingen aning varför. De klättrade även upp på hans högra ben för att sedan stryka pappersbitar mot hans lår. Jag blev så nyfiken att jag var tvungen att gå fram och se vad de tog från hans lår. Det var svårt att se men där rann det faktiskt små droppar vatten. Jag fick höra lite senare att detta vattnet var heligt och folk använder sina pappersbitar för att badda sina pannor med.

 
Mina bilder


Efter Međugorje åkte vi raka vägen mot Makarska, som jag skriver om i nästa inlägg istället.
Slut på historie-lektionen!

Ciao!

Kommentarer
Postat av: nikko

du borde bli författare eller något i den stilen :D HAHAH detta e ju suveränt :)

2008-08-10 @ 12:52:46
Postat av: Husbie

Damn...den historie lektionen var inte att leka med. hehe =)

Du fick ihop d riktigt bra, (författar-klass på d).

Puss

2008-08-10 @ 13:41:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0